Ech, czasu nei ma, zeby dodać jakiś przepis, człowiek zaganiany, a tu jest wspaniały okres nie tylko na przetwory z ogórków, ale również na moje ulubione leczo. Ile razy sobie mówię, ze odwiedzę w końcu Węgry, żeby leczo u źródła poznać, ale kiedy to nastąpi to nie mam pojecia :)
Przepis na leczo
składniki na 4 porcje:
różnokolorowa papryka w ilości sztuk 4
boczek 250 g.
2 cebule
dobra cienka kiełbasa 250 g.
mięsiste, malinowe pomidory również 4 szt
papryka w proszku
sól
pieprz
Etapy:
Przygotowac składniki:
pokroić: boczek w kosteczke, kiełbasę na plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, pomidory obrać ze skóry i w ćwiartki
I teraz tak:
Z boczku wytopić tłuszcz, aż zrobią się skwarki, które przyrumieniamy.
Skwarki wyjąć na bok a do tłuszczu wrzucić cebulę, którą tzreba zeszklić.
Gdy cebula już miękka to dorzucić łyżeczkę papryki w proszku i dokładnie pomieszać.
Teraz kolej na paprykę, dorzucamy i ok 10 min dusić.
Pora n apomidory, dołożyć i kolejne 5 minut dusić.
Kolej na mięso - dołożyć skawrki oraz kiełbasę i wsztsko razem znowu dusić pod przykryciem prawie kwadrans.
Leczo gotowe :) Prawda, ze pyszne?
Smacznego!
Komentarze