zhongguo zhongguo
1046
BLOG

KRÓLEWSKA HERBATA DROŻSZA OD ZŁOTA (Dziennik z Chin)

zhongguo zhongguo Rozmaitości Obserwuj notkę 17

   W malowniczych okolicach, wśród skał i głazów Wu Yishan  rozciągają się plantacje unikalnej herbaty zwanej 大红袍, dàhóng páo.  Nazwę dosłownie się tłumaczy przez „wielka czerwona szata”. Tutaj w prowincji Fujian, herbaciane krzewy wspaniale się czują, a barwny ich kwiat uroczo się przedstawia.

                                                 image

    Jest to prestiżowa niebiesko-zielona herbata zaliczana do kategorii Oolong.

Według jednej z legend, pewien oficer ofiarował cesarzowi w hołdzie herbatę. Akurat matka cesarza była chora ... gdy wypiła herbatę szybko wyzdrowiała. Cesarz wielce szczęśliwy nakazał pokryć herbaciane drzewa leżące w górach czerwonymi szatami. Odtąd ludzie zwali tę herbatę „wielką czerwoną szatą”.

Trzy z tych krzewów rosnących na skale pochodzą z dynastii Song(420-479) i są do dzisiejszego dnia czczone.  Herbaciane liście zebrane właśnie z nich są bardzo drogie, stanowią one najdroższą herbatę na świecie. Jej cena dochodzi nawet do wielu tysięcy dolarów za 1 uncję (>28gr). Dàhóng páo jest droższa od złota. Od dynastii Yuan (1227-1368) na stokach gór Wu Yi usadowiły się  herbaciane ogrody.

 

Inna z legend opowiada, że gdy nastapił czas zbiorów herbacianych liści, zwołano grupę małp ubranych w czerwone stroje. Zwierzęta wspinały się na szczyty górskich stoków gdzie rosła herbata, a widziane z daleka herbaciane krzewy były czerwone.

W tym miejscu na skale wyryty jest napis wykonany przez mnicha ze świątyni Tianxin w 1927 roku. Napis, który czyta się od prawej strony do lewej 大红袍 jest nadal widoczny dzisiaj:

                                              image

   Liczba nasion rozrodczych z królewskiego herbacianego drzewa  jest ograniczona. Istnieje tylko 6 drzew. Ze względu na szczególne środowisko pod ochroną produkcja została ograniczona. Stąd wysoka cena produktu i rzadkość zbiorów. Drzewa nasienne Dàhóng páo są niezwykle cenne. Od 2006 roku ostatni orginalny zbiór herbaty zostaje przechowywany w Muzeum Pałacu w Pekinie.

W obawie przed wyginięciem tysiącletniej tradycji uprawy tej herbaty, zainwestowano w ochronę narodowego skarbu. Rzemieślnicza uprawa, której charakterystyczną cechą jest wysoka jakość i bogata historia, odbywa się na stokach gór Wu Yishan. Zbiór starannie wykonywany odbywa się ręcznie.

   Herbaciane liście po wielu procesach okrytych tajemnicą przemieniają się w mocno zielonkawo-brązowy odcień. Po zaparzeniu napój  jest klarowny i jasno- pomarańczowy, o poetyckim miękkim i bogatym zapachu tutejszych skalistych wzgórzy.

                                               image

   Po wypiciu trwały posmak utrzymuje się w jamie ustnej. Herbata może być parzona nawet do dziewięciu  razy bez ryzyka zmiany smaku.   Ze względu na małą wydajność i wysokie ceny, rodzin o niskich dochodach i klasy średnie, nie stać na picie tej drogiej herbaty.

Zapach i jakość Dàhóng páo jest najbardziej imponującym aspektem tej herbaty. Degustując ją należy korzystać z małych czarek przy użyciu zródlanej wody. Pijąc ją małymi powolnymi łyczkami pozostaje nam na długo niebywała rozkosz smakowa na podniebieniu.

                                                  image

    Sadzonki z krzewów zostały wykorzystane do wytworzenia podobnej jakości herbaty. Jednak metoda produkcji, różnica gleby i rozmieszczenie tych roślin, stworzyły nową herbatę inną niż uzyskaną dawniej z oryginalnych krzewów. Aprecjacja różnicy w smaku decyduje o jakości Dàhóng páo. Dzisiaj uważana jest ona za autentyczną herbatę z oryginalnych krzewów.


Ze względu na swą wysoką jakość, Dàhóng páo jest zazwyczaj zarezerwowana dla uczczenia lub oddania hołdu osobom wyjątkowym.

   Rodzinne  środowisko herbaty obdarzone jest napływem wody przez cały rok z gór. Wraz z wodą skały niosą składniki odżywcze nawadniając glebę. Ponadto znajdujące się góry w okolicach zdolne są  blokować nadmiar słońca w południe lub odbijać jego promienie w pobliżu herbaty tam gdzie ich brakuje.

                                           image

    Czujemy się szczęśliwcami, którzy mogli się przechadzać przez cały dzień w malowniczych górskich plantacjach tej osnutej legendą herbaty.

 

 

zhongguo
O mnie zhongguo

CHINY - to moja pasja i powołanie. KRAJ, w którym jest najwięcej ludzi do polubienia. JĘZYK, HISTORIA, KULTURA, TRADYCJA ... wszystko mnie interesuje. Wśród moich podróży po Chinach losy wiodą mnie tam gdzie jest zawsze coś do odkrycia </&lt NAGRODA ''za systematyczną prezentację kultury chińskiej i budowanie mostów pomiędzy narodem chińskim i polskim'' (2012 rok)"

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości